Børnefødselsdag

Børnefødselsdagen er den dag hvor børnhaven eller klassekammeraterne bliver inviteret hjem som gæster, for at fejrer vores barns fødselsdag. Det er ofte en dag, hvor fødselsdagsbarnet selv får lov at bestemme hvad fødselsdagen skal indeholde.

Indhold:

Hvordan skal invitationen se ud?

Skal det være en temafest?

Hvad skal gæsterne have at spise?

Skal der være underholdning?

Hvor skal festen holdes?

Hvem skal inviteres?

I dag er det efterhånden almindeligt, at man både i børnehaver og skoleklasser har en politik omkring børnefødselsdage. Der er i forældregruppen på forhånd aftalt hvor meget en gave må koste og så er det en god idé at man kan vælge kun at invitere ALLE af samme køn eller HELE gruppen/klassen.

Desværre er der en tendens til, at det hurtigt kan blive til et prestige projekt, ofte orkistreret af forældrene. Man vil gerne vise de andre forældre, at man er en super god forælder med masser af overskud. Når børnene kommer i skole, kan de også være med til at opbygge presset omkring fødselsdagen. Det skal jo helst være den aller bedste fødselsdag af dem alle, så barnet kan højne sin status i klassen.

Nogle forældre vælger, at ofre en god pose penge på Projekt-Fødselsdag og inviterer alle gæsterne i f.eks. Zoologisk have, i biografen, i Legeland, i LaLandia, på McDonalds osv. Det er ikke alle familier der har økonomi til den slags, og det kan godt give præstationsangst og stress når børnefødselsdagen nærmer sig. Og det er jo rigtig ærgeligt.

Hvad er der blevet af den gode gammeldaws fødselsdag, med boller, lagkage og varm kakao/saftevand, og hvor børnene “bare” får lov at lege?

Jeg er stor tilhænger af princippet “Nemt, men super godt”.

Udfordringer:

Pladsforhold i hjemmet – det er ikke nemt at huse 25 børn til fest i en lille lejlighed.

Alene-voksen på dagen –  det er ikke nemt at være alene med ansvaret for mange børn.

Årstid og vejret – det kan være svært at planlægge ude aktiviteter hvis der er mulighed for stormvejr, skybrud.

Økonomi – Hvordan laver man en super god fødselsdag, som ikke koster en bondegård?

Børnenes forventinger – Kan man leve op til børnenes forventninger om at lave “verdens bedste fødselsdag”?

Økonomi – Hvordan laver man “verdens bedste fødselsdag”, uden det koster en bondegård? 

Min erfaring siger, at det ikke nødvendigvis er den dyre og tidskrævende fødselsdag der er den bedste. Man kan komme rigtig langt med den gode gamle fødselsdags-model med boller og lagkage. Her kan alle være med. Dertil findes der så en vifte af gamle traditioner forbundet til en god gammeldags dansk fødselsdag. For de ungre børn er der ofte forventninger om en skattejagt og slikposer. skattejagten behøver ikke være den helt store iscensættelse med skattekort og poster. Det kan sagtens bare gøres med “Tampen Brænder” eller tag et billede af der hvor skatten er gemt, print ud i A4, klister på at sykke pap, klip ud i 4-10 stykker og gem dem rundt omkring. slikposen (skatten) kan erstattes med popcorn eller om sommeren eventuelt en lille pinde-eller skub-op is. Hvis man synes der skal være lidt mere underholdning, kan man altid ty til gode gamle klassikere, som Stoleleg eller  Stopdans. Der er også den velkendte konkurrence med at spise en flødebolle eller lakridssnørrebånd med hænderne på ryggen. Altid et hit.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Comments are closed.